
W przypadku pojawiających się problemów żołądkowo-jelitowych po spożyciu przetworów mlecznych, najczęściej decydujemy się na zastosowanie produktów bez laktozy. Jest to dość proste, ponieważ mleko jak i produkty mleczarskie są powszechnie dostępne w formie bez cukru mlecznego jakim jest laktoza. Jednak czasem to nie wystarcza, aby dolegliwości minęły, dlaczego? Jest to związane z tym, że w niektórych przypadkach dolegliwości żołądkowo-jelitowe nie są spowodowane nietolerancją, a alergią.
Nietolerancja a alergia
Nietolerancja jest to niepożądana reakcja organizmu spowodowana niedostatecznym trawieniem cukrów, jak np. laktozy. Te zjawisko dochodzi w przypadku kiedy jest zbyt mała ilości produkowanego lub całkowity brak enzymu laktazy, rozkładającego laktozę. Nietolerancja laktozy objawia się biegunkami, nadmiernym wytwarzaniem gazów jelitowych, wzdęciami i bólami brzucha. Szczegółowe informacje znajdziesz na stronie: https://instytut-mikroekologii.pl/. Nietolerancja laktozy może być wrodzona jak również nabyta w dorosłym życiu. Co ciekawe nietolerancja laktozy bardzo często współwystępuje w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego, pogarszając stan zdrowia pacjenta. Uzasadnionym postępowaniem w takiej sytuacji jest wyeliminowanie z diety produktów zawierających w składzie laktozę, mleko i jego przetwory.
Alergia natomiast w odróżnieniu od nietolerancji dotyczy białek mleka krowiego. W przypadku alergii organizm traktuje białka jako niebezpieczny czynnik, który należy zwalczyć. W skutek czego dochodzi do aktywacji układu immunologicznego i powstania reakcji alergicznych. Alergia na mleko może podobnie się objawiać jak nietolerancja, czyli bóle brzucha, biegunki, jednak eliminacja produktów zawierających laktozę nie pomoże. W tej sytuacji należy wyeliminować całkowicie mleko i jego przetwory.
Jak sprawdzić czy to jest nietolerancja czy alergia?
Aby sprawdzić czy problemy żołądkowo-jelitowe związane ze spożyciem mleka i jego produktów spowodowane są przez nietolerancję czy alergię należy wykonać odpowiednią diagnostykę. Diagnostyka alergii na mleko opiera się na wykonaniu testów na alergie pokarmowe IgE-zależne płatkowych lub z krwi. Jednak większe zastosowanie w tym przypadku mają testy z krwi. Co więcej takie badania mogą nie tylko dostarczyć informacji na temat występowaniu alergii na mleko, ale również na poszczególne frakcje białka mleka.
W przypadku diagnostyki pod kątem nietolerancji warto zwrócić uwagę na możliwość wykonania dwóch wariantów testów nietolerancji pokarmowej. Pierwszy z nich to test genetyczny, na podstawie którego w wyniku otrzymujemy informacje czy występuje predyspozycja genetyczna do nietolerancji. Natomiast drugi to oddechowy test na nietolerancje (wodorowo-metanowy test oddechowy), który informuje nas o istniejącej już nietolerancji laktozy.